O KLUBU

Istorija kluba

Rukometni klub „Kolubara“ iz Lazarevca osnovan je 1960. godine.  Sve je počelo na igralištu tada novootvorene tehničke škole. Ekipa srednjoškolaca i entuzijasta te, 1960. godine osniva klub. Prvi teren  bio je posut šljakom a kasnije kako se razvijao kombinat Kolubara, koji je pomagao sport koliko je mogao, taj teren je bio i asvaltiran. Kasnije je pored fudbalskog terena nikao još jedan asvaltni teren. U početku rukomet nije bio prihvaćen na zavidnom nivou jer su lazarevačke škole pohađali uglavnom učenici sa sela koji nisu imali rukometne terene. Od sportova, u to vreme, igrao se samo fudbal i bilo je dosta teško privoleti decu da se bave rukometom. Klub je u početku svog postojanja igrao utakmice bez zvaničnog takmičenja tj. igrale su se utakmice sa komšijskim ekipama iz Valjeva, Aranđelovca i Beograda. Pošto se nije mnogo zaostajalo za tim ekipama klub je počeo sa zvaničnim takmičenjima od najniže lige tj. od Druge Srpske lige. Dobre igre donele su i omasovljenje rukometa, koji je posle fudbala najstariji sportski kolektiv u našoj opštini. Klub je od svog osnivanja pa do danas prolazio sve lige počev od Druge Srpske lige, Srpske lige, Druge lige da bi 2006. godine ulaskom u Super ligu Srbije zaokružili svoj rukometni put.

Danas rukometni klub Kolubara, pored seniorske selekcije okuplja i sve kategorije mlađih uzrasta, kontinuirani rad koji na duže staze obezbeđuje dobre rezultate. Organizovan rad sa mlađim kategorijama počinje osamdesetih godina, što donosi i prvi trofej u istoriji kluba. Generacija 1978. godišta osvaja Prvenstvo Srbije 1993. godine. Ovakav rad sa mladima davalo je rezultate jer su iz našeg kluba ponikli igrači koji su stizali i do reprezentativnog dresa naše zemlje kao što su: Anđelović Danijel, Vučićević Milan, Matović Vladimir… Pored njih dosta naših igrača igra u mnogim evropskim klubovima.

Uspesi kluba

 • NACIONALNO PRVENSTVO
  JEDAN PUT PRVACI DRŽAVE 
  Ulaskom kluba u Super ligu 2006. godine krenula je blistava serija uspeha kluba. Već u prvoj godini takmičenja u najjačoj konkurenciji klub osvaja 5 mesto. Naredne dve takmičarske sezone klub završava na drugom mestu. Svoj najveći uspeh u dugogodišnjoj istoriji kluba ostvaren je u sezoni 2009/2010 kada je osvojena prva titula prvaka države. U istoj sezoni osvojen je i pehar pobednika nacionalnog Kupa.
 •  NACIONALNI KUP
  DVA PUTA POBEDNICI KUPA SRBIJE
  U svojoj istoriji RK Kolubara je dva puta bio pobednik Kupa Srbije. Prvi pehar pobednika Kupa osvojen je 2009 godine a odmah potom, 2010 godine, taj uspeh je ponovljen. 2008. godine bili smo finalisti Kupa Srbije.
 • EVROPSKA TAKMIČENJA
  PET GODINA UČESNICI EVROPSKIH TAKMIČENJA
  Pet godina za redom, počev od 2007. godine, klub učestvuje u evropskim takmičenjima. Najveći uspeh igranjem u Evropi klub je postigao u takmičarskoj sezoni 2010/2011 godine u Kupu pobednika kupova kada smo stigli do 1/4 finala izgubivši od rumunske Steaue.
  Opširnije o Evropskoj epizodi našeg kluba pogledajte na sajtu EHF